maandag 3 februari 2014

Romige pasta met doperwtjes, prosciutto en munt

Vandaag had ik zin in pasta. In het blad Delicious vond ik een lekker recept, op de foto zag het er al smakelijk uit en toen ik de ingrediënten las werd ik nog blijer. Want voor dit recept ben je niet veel, moeilijk te vinden producten nodig!



Voor het recept was het mooi om schelpjes pasta te gebruiken, maar de supermarkt waar ik was had alleen kleine tagliatelle stukjes, dus nam ik die mee. Verder heb ik gelijk nog wat toegevoegd aan het recept, hamreepjes! Zo zou ik thuis in ider geval een beetje veilig zijn voor commentaar op het gemis aan vlees ;-)
Tijdens het koken geurde m'n keuken heerlijk naar knoflook en munt! Wat is koken toch heerlijk.

De Italianen serveren hun pasta's altijd met weinig saus. Iets wat ik al wist en waar ik helaas pas aan dacht toen ik mijn saus zag pruttelen! Wij Nederlanders zijn dol op saus! Dus lieve lezers, zie het recept, daar staat een aanpassing bij voor de echte Nederlander. Wil je wel echt als een Italiaan dit gerecht maken, volg dan gewoon het recept, zonder de aanpassing .

Oordeel: dit gerecht is heerlijk, zout, romig, maar toch ook fris! Het krijgt van mij een dikke 4+.
Kinderen lusten dit ook! (Lees: m'n zoon van 1 vrat ervan, m'n andere zoon van 2,5 at de hamreepjes eruit, zal de leeftijd wel zijn :-D )


Klaar voor het recept? Daar komt het:
(4 personen)

- 2el olijfolie            
- 2 tenen knoflook (ik moest de deur nog uit dus het werd 1 teentje)
- 1ui
- 300 ml slagroom (ik zou de volgende keer 2x 250ml doen)
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra voor erbij (mijn supermarkt had alleen grana pandano, ietsje anders dan Parmezaan maar kan als prima vervanging)
- 400 gr gnocchi (ik had kleine tagliatelle stukjes)
- 250 gr diepvriesdoperwten
- 2 el fijngehakte muntblaadjes
- 4 plakken prosciutto in stukken gescheurd
- 100 gr hamreepjes

Olie verhitten in een pan en daarin ui en knoflook fruiten, tot de ui zacht is. Voeg dan de room toe en breng op smaak met peper en snufje zout. Breng de saus tegen de kook aan, draai het vuur laag en laat het al roerend koken tot de saus is ingedikt. Roer de parmezaan erdoor en draai het vuur uit.

Kook intussen de pasta in kokend water met wat zout beetgaar. Gebruik de verpakking voor de juiste tijd. Giet af, maar hou nog even een beetje kookvocht achter voor het geval de saus te dik is.

Blancheer de erwten 2 minuten in koud water. Voor sommige mensen wat lastig, maar ik keek gewoon wanneer ze naar boven kwamen drijven. Dan zijn de erwten niet te zacht, maar ook niet meer heel hard. Giet ze af en prak de helft van de erwten tot een grove puree. Voeg de gehakte munt en de erwten toe aan de pasta. Roer het roommengsel erdoor en dan de hamreepjes. Voeg indien nodig een beetje achtergehouden kookvocht toe om de saus wat te verdunnen.

Verdeel de pasta over de borden en verdeel de prosciutto erover. Strooi er eventueel nog wat kaas en versgemalen peper erover.

Eet smakelijk!!